Jdi na obsah Jdi na menu
 


Krmení a výživa štěňat

30. 10. 2009

 

 

Obrazek

 

 

Krmení štěňat

    Štěně by se mělo kojit alespoň  šest týdnů. Přikrmovat štěňata lze již od stáří tří týdnů, kdy se jim začínají prořezávat ostré, mléčné zuby. Štěně je potřeba již odmalička navykat na krmný režim a jeho pravidelnost. Štěňata zpočátku přikrmujeme mlékem, ohřátým na tělesnou teplotu, do kterého přidáme žloutek, krupičnou kaši, odvar z ovesných vloček nebo dětské piškoty. Tímto způsobem přikrmujeme štěňata zhruba týden, a potom stravu rozšíříme o kvalitní vařené nebo syrové maso, které by mělo být namleté, ovesné vločky, rýži, piškoty, tvaroh nebo sýry. Stravu štěňat ředit teplým čerstvým mlékem nebo masovým či zeleninovým vývarem. Štěněti podáváme také syrovou, jemně mletou mrkev nebo mrkvovou Šťávu, kterou přimícháme do krmné dávky.
Dávky krmiva by se měly zvyšovat jen pozvolna. V případě, že chcete štěně navyknout na kompletní suchou potravu, začněte mu nabízet v období asi jednoho měsíce jeho věku malé dávky konzervovaného masa a v několika dalších týdnech přidávejte kompletní suchou krmnou směs určenou pro štěňata v tomto věku. V osmi týdnech by pak štěňata měla být krmena pouze touto speciální, štěněcí suchou stravou. Nejvyšší nároky na kvalitu stravy má štěně ve věku dvou až šesti měsíců stáří. Hlavní jídlo by mělo být podáváno vždy večer, po skončení všech aktivit, aby je štěně mohlo v klidu a dobře strávit. Strava by měla být pestrá a štěněti by měla chutnat. Každému chutná něco jiného a každý chovatel jistě brzy přijde na to, co chutná a vyhovuje jeho psovi, a jaké přílohy ve stravě odmítá.
Štěněti, ale ani dospělému psovi nikdy nedáváme drůbeží a jiné duté a lámavé kosti, můžeme mu však dopřát kosti telecí. Na trhu je také dostatek bezpečných náhražek za kosti, například žvýkačky z kůže, která mají štěňata i dospělí psi ve velké oblibě a dobře se jejich žvýkáním i zabaví.
Hlavní podíl výživy štěněte musí tvořit základní zdroje bílkovin a tuku, tedy maso, vnitřnosti, sýry, vejce apod. Tuky a proteiny by měly být v potravě vždy obsaženy v rovnováze. Štěňatům v období růstu, pokud jim není podáváno kompletní suché krmivo, se také doporučuje přidávat vitamíny, minerálie a pro dobrý vývoj kostry preparáty se správným poměrem vápníku a fosforu. Kombinace granulí a domácí stravy není vhodná, protože naruší optimální hladiny látek v granulích. Pokud štěně dostává příliš mnoho vápníku, hrozí mu osteochondróza. Pokud je ke kompletnímu krmivu přidáváno maso, tedy vlastně nadbytek fosforu, který s sebou při vyplavování z organismu bere i vápník, muže zase vzniknout odvápnění, které vede k vývojovým vadám.
Aby štěně navyklo na dobrý krmný režim, podáváme mu krmení vždy ve stejnou dobu a misku mu ponecháme pouze asi 20 minut, pokud má dobrou stravovací morálku nehubne, netloustne, a roste pomalu. Pomalý růst je nutný k tomu, aby se rostoucí kosti stačily sytit vápníkem a nevytahovaly se do délky a nezůstaly tenké a špatně rostlé. Vyroste-li pes příliš rychle, jeho kosti a klouby nemají dobrý základ a navíc je na ne pes brzy příliš těžký, což vede k ortopedickým poruchám vývoje kloubu.

 Četnost  krmných dávek v určitých věkových obdobích psa.

1 - 2 měsíce 5 - 6x denně
2 - 4 měsíce 4 - 5x denně
4 - 6 měsíců 3 - 4x denně
6 - 12 měsíců 2 - 3x denně
12 - 16 měsíců 1 - 2x denně
16 měsíců a více 1x denně

Umělá výživa štěňat

Po dobu kojení dostávají štěňata veškeré živiny spolu s mateřským mlékem. Pokud fena po porodu onemocní zánětem mléčné žlázy nebo jinou nemocí, většinou mléko ztratí. Mléko z nemocné žlázy je pro štěňata nevhodné. Z některých příčin také fena muže mít mléka nedostatek. Nedostatek mléka se na štěňatech projeví jejich neklidem a malém přírůstku na váze. Ve všech těchto případech je nutné zajistit šteňatům umělou výživu nebo výživu u jiné, kojící feny, která má menší počet štěňat nebo u feny, u které proběhla zdánlivá březost. Pokud není možné přistavit štěňata k jiné feně, je nutné mateřské mléko nahradit.
Při krmení jakýmikoli mléčnými náhražkami je nezbytné dbát na teplotu nápoje 38-39°C. Umělá výživa by měla vždy probíhat pod dohledem veterinárního lékaře, a je zapotřebí štěněti podávat. Mléko štěněti lze podávat kapátkem nebo dudlíkem z láhve, popřípadě malou lžičkou. V prvních dnech života štěněte podáváme stravu v intervalu 1-2 hodiny, v noci každé 2 hodiny. Po třech až čtyřech dnech intervaly v krmení prodlužujeme na 3, později 4 hodiny. Po týdnu, čili asi od 8.-10. dne veku se stene krmí vícekrát opakovaně jen během dne. Krmení by se vždy mělo připravovat čerstvé a je nutné dbát na zvýšenou hygienu. Váha štěňat by se měla za 10 dní života asi zdvojnásobit. Kritické pro přežití jsou první dva až tri týdny. Po třech týdnech lze štěňata odstavit od feny již normálně.
Štěňatům, která osiřela je také nutné kromě mateřského mléka nahradit také mateřské teplo. Je potřeba jim vyrobit pelíšek, který zahříváme bud termofory nebo elektrickou poduškou a je nutné dbát na stálé teplo i během noci. Elektrické podušky musí být zakryty nepromokavou látkou, aby do nich nemohla protéci moč štěňat! Štěňata je dobré občas otřít vlhkým hadříkem a odstraňovat jim znecištěné podložky, abychom jim, alespoň částečně nahradili chybějící fenu. Odchovat štěňata uměle se podaří jen při mimořádné obětavosti a péči o ně.